Budapest Világörökségéért Alapítvány / B.V.A.

  • A 2000-ben bejegyzett közhasznú alapítvány a budapesti Világörökség épületei és területei méltó helyreállításának és érvényesülésének elősegítésére jött létre;
  • megszervezte és irányítja az első városi léptékű világörökségi társasház-helyreállítási akciót a teljes Belgrád rakparti házsoron;
Belgrád rkp. 10. – a homlokzat-rekonstrukció előtt és után

A Belgrád rakpart a Világörökség botrányos állapotban lévő része volt 1999-ben. A B.V.A. mintahelyreállítási projektje során a társasházakkal és az önkormányzattal együttműködve a korábban lecsupaszított homlokzatokat is eredeti állapotban állították vissza. A B.V.A. az egész házsorra és a kapcsolódó terekre színtervet is kidolgozott, amelyet az önkormányzattal ill. a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal együtt érvényesít a projekt során.

Az első budapesti panoráma-helyreállító projekt során a Belgrád rakparti házsor jórésze elkészült – 1999-2006 

  • programot és stratégiát dolgozott ki a történelmi városmag megmaradását egyedül biztosító, a beépítést belső kertekkel lazító rehabilitációs fejlesztés megvalósítására;
  • létrehozta a PRO BUDAPEST világörökségi összefogást a rehabilitációs program kulturális és gazdasági támogatására;
  • megalapította a Városrehabilitációs Kerekasztalt a pesti városmegújítás képviseletére és érvényesítésére, melyben a legautentikusabb szakértők mellett a nagy szakmai és érdekképviseleti szervezetek vezetői vesznek részt;
  • szakmai kapcsolatot tart fenn az Európai Unióval;
  • a párizsi UNESCO Központtal együttműködve városképvédő akciókat sikerrel visz (Duna-parti út szélesítésének, budai panorámát rontó túlépítésnek a megelőzése).
  • fórum létesítése véleménynyilvánításoknak, vitáknak, állásfoglalásoknak, ajánlásoknak, felhívásoknak.

Budapest történelmi központjának területi védelme ill. feladata:

Betekintés a Budapest Világörökségéért Alapítvány tevékenységébe

Az első konferencia 2003 októberében Bouquet László üv. elnök, dr. Fejérdy Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökhelyettese, dr. Mezős Tamás egyetemi tanár, BME

A PRO BUDAPEST Világörökségi Összefogás megalapítása a Magyar Tudományos Akadémia Képes termében, 2004 (Korompay Katalin főépítész, Ybl-díjas, B.V.A., Horváth János országgyűlési képviselő, védnök, B.V.A Bouquet László elnök, B.V.A.)

Megállapodás aláírása a befektetővel sajtótájékoztató keretében a budai hegyekben álló, a dunai világörökségi panoráma látványával együttlátszó, 1971-ben épült gyógyszálló tervezett megnövelésétől való elállásról – az eredményt a Budapest Világörökségéért Alapítvány perrel érte el. 2006.

Műemlék-tábla állítása a pesti és budai Duna-parton a rakpartoknak (1871-75) a Budapest Világörökségéért Alapítvány által elért műemlékké nyilvánítása alkalmából, 2011.

Táblaavatás – Prof. Dr. Horváth János, a B.V.A. tiszteletbeli elnöke és az illetékes államtitkár, 2011.

Szabadtéri magyar-angol nyelvű kiállítás a pesti Duna-korzón a rakpartok kiépítéséről – így a világörökségi panoráma fejlődéséről, 2011.

Konferencia Budapest fejlesztéséről a Magyar Tudományos Akadémia kupolatermében, 2006.

A 2012-es évet – a Világörökség Egyezmény 40. évfordulója és több magyar világörökségi évforduló tiszteletére – a Budapest Világörökségéért Alapítvány a magyar Világörökség Évének javasolta, amiről az Országgyűlés egyhangú szavazattal hozott határozatot. Az év megnyitó konferenciáján a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasó termében a miniszterelnök-helyettes, a kulturális és a külügyminiszter tartott beszédet – 2012.

A Mátyás-templom helyreállításáról tartott konferencián felszólalt a Magyar Tudományos Akadémia előző elnöke is. 2014.

Konferencia Andrássy Gyula miniszterelnökről és az Andrássy útról az Operaház külön-termében, 2014.

Kétnyelvű Andrássy-kiállítás építése az Oktogon téren, az Andrássy út és a Nagykörút metszéspontjának mind a négy oldalán, önkéntesekkel. 2014.

A budapesti világörökség 30. évfordulóján a volt királyi palota rekonstruált gótikus termében tartott a Budapest Világörökségéért Alapítvány konferenciát. 2017.