Társadalmi projektek itthon és Európában

A Kulturális Örökség Európai Éve a legjobb alkalom egy új páneurópai civil örökségi hálózat elindítására, amelynek szociokulturális céljai közösen szervezett eseményekkel a ProUrbe Fórum keretében valósulnak meg.

PRO URBE CIVIL EURÓPAI FÓRUM    HÁLÓZATÉPÍTÉS, TÁRSADALMI SZERVEZÉS / FOLYAMATOS
AZ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG EURÓPAI KIHÍVÁSAI 2018-BAN    NEMZETKÖZI KONFERENCIA
VÁROS-KALEIDOSZKÓP / SOKSZÍNŰ EURÓPA    UTCAI VÁNDORKIÁLLÍTÁSOK / ÁPR.tól NOV.ig
PRO URBE FÓRUM – ‘UTCAMEGBESZÉLGETÉS’    SOROZAT TAVASZTÓL ŐSZIG, KÉTHETENTE
“NYITOTT HÁZAK” ÜNNEPE PROJEKT EURÓPAI ELTERJESZTÉSE    BUDAPEST100
www.ProUrbe.org : INTERAKTÍV ON-LINE WEBFÓRUM    FOLYAMATOSAN KÉSZÜL
ProUrbe SZAKMAI WORKSHOPOK    NYOLC–TÍZ WORKSHOP / EGÉSZ ÉVBEN, EGÉSZ EURÓPÁBAN
KÖZÖS ÖRÖKSÉGÜNK / V4 ÉS AUSZTRIA    REGIONÁLIS KONFERENCIA, KONCERT ÉS BÁL
“ÖRÖKSÉGI ISKOLA”    FIATALOK FOGÉKONYSÁGÁNAK FELKELTÉSE / 10 ISKOLA / 4-4 PROGRAM / 250 DIÁK
‘VÁROS VARÁZS’ – ÖRÖKSÉGI ÉJSZAKÁK   KÜLÖNLEGES VÁROSBEMUTATÓ/BP: KÉTHETENTE
A DUNA MENTI ÖRÖKSÉG ÖSSZEKAPCSOLÁSA   HAJÓKIÁLLÍTÁSOK, ÚJ KULTURÁLIS HÁLÓZAT
ÖRÖKSÉG FESZTIVÁL    ÉPÜLETBEMUTATÓ, VILÁGZENEI KONCERT, UTCABÁL, TŰZIJÁTÉK

PRO URBE CIVIL EURÓPAI FÓRUM

Civil örökségi hálózatépítés – folyamatos

Európai ProUrbe hálózat kiépítése, a tagállamok résztvevőinek bevonása, nemzetközi kapcsolatfelvétel, kommunikáció – együttműködés 28 uniós és 4 EFTA ország civiljeivel.

Az örökségi civil szervezetek páneurópai ProUrbe hálózatának célja, hogy a legjobb gyakorlatok megismerésével, átadásával érthetővé, átélhetővé, vonzóvá váljanak az örökségvédelem közhatalmi és társadalmi feladatai. Másrészt az együttműködéssel szélesítsük az örökség társadalmi bázisát. Mindkét cél egybevág a Kulturális örökség európai éve céljaival, a hálózatépítés szakmai és társadalmi célokat szolgál. Kapcsolattartás a programot támogató EB Oktatási és Kulturális Főigazgatóságával és az EP Kulturális Bizottságával, ill. a magyar Miniszterelnökség örökségi h. államtitkárságával.

AZ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG EURÓPAI KIHÍVÁSAI 2018-BAN

Nemzetközi konferencia az örökség-ügy legégetőbb eszmei és gyakorlati kérdéseiről

ProUrbe nyitókonferencia Budapesten, a Nemzeti Múzeum dísztermében
A legfontosabb műemléki világszervezetek (UNESCO, ICCROM, ICOMOS) ismert vezetőinek előadásai által az örökségügyet újrapozicionáló konferencia az örökségi városfejlesztésről, a rekonstrukció és hitelesség kérdéseiről, a műemlékvédelmi gondolatról és az Európában hatékonyan működő műemlékvédelmi rendszerekről.
A Budapest egyik legszebb örökségi helyszínén tartandó előadásokat az érdeklődők valósidejű internetes közvetítés révén Európa minden országában követhetik a www.ProUrbe.org honlapon.

VÁROS-KALEIDOSZKÓP / SOKSZÍNŰ EURÓPA

Szabadtéri kétnyelvű utcai vándorkiállítások
Áprilistól novemberig szerte Európában

Ha Európa mint önálló történelmi egység létezik,
az talán leginkább az európai városoknak köszönhető. (Leonardo Benevolo)

Kiállítási tablók Észak-, Dél-, Kelet-, Nyugat és Közép-Európa jellegzetes városairól áprilistól novemberig kéthetente változó összeállítással, melynek során 7 kiállításon mind a 32 európai partnerország (EU+EFTA) bemutatkozik (7×4 + 4 = 32). A kiállítás egyszerre indulhat mindegyik ország 7 városában a ProUrbe hálózat együttműködésében szervezve. Kéthetes váltásokkal és 2 héttagú városkört befutva összesen 14 x 32 = 448 európai városban villan fel április és november között egész Európa városi építészeti kultúrájának sokszínű gazdagsága. – Minden bemutatónak lesz egy mottója, amely a városi épített örökség jelentőségére hívja fel a figyelmet különböző aspektusokból.
A B.V.A. két korábbi utcakiállítása – a rakpartokról a Duna-parton és Andrássyról az Andrássy úton – sikeres volt.

PRO URBE FÓRUM – ‘UTCAMEGBESZÉLGETÉS’

Hétköznapi környezetünk, a városi utca – társadalmi fórum örökségről/örökségért

Sorozat: tavasztól őszig kéthetente Budapesten és másutt

Pl. a Hajós utca vagy Himfy utca/Mányoki út : az érdeklődő és csatlakozó embereknek/emberekkel “utcanézés” és utána fórum az utca és a házak jövőjéről. Minden második péntek délután egy-másfélórás program más-más utcában : értékelemzés, lakossági vélemények és szakmai kommentár becsatornázása az önkormányzatokhoz. Két-két ProUrbe munkatárssal két kerületben elindítva– első körben a VI. és a XI. kerületben – márciustól októberig lehetséges 14 alkalmon összesen évi 2x14x25=700 résztvétellel lehet számolni.
Disszeminálás lehetősége a bejáratódást követően a Budapest100-hoz hasonló módon (ld. lejjebb).

A “NYITOTT HÁZAK” ÜNNEPE PROJEKT EURÓPAI ELTERJESZTÉSE

A BUDAPEST100 sajátos városünnep: a tematikus felhíváshoz önkéntesen csatlakozó lakóházak révén a helyi építészeti örökség egy-egy szeletének interaktív, közösségépítő bemutatója

Egy tavaszi hétvégén – április-május

Az eseményhez évente csatlakozó félszáz ingyenesen látogatható lakóházban és intézményben az ott élők és dolgozók kiállításokkal, kulturális eseményekkel, szakmai programokkal és háztörténeti sétákkal várják az érdeklődőket. Az egész várost megmozgató rendhagyó, városi, civil esemény 2011 óta sikeresen hívja fel a figyelmet a körülöttünk lévő építészeti értékekre és az ott élő emberek történeteire. A kétnapos esemény és az azt kísérő, kiegészítő szakmai programok egyaránt szolgálják az épített örökség iránti fogékonyság és a társadalmi kohézió ügyét. A Lebendige Stadt Alapítvány “Legszebb Városünnep” kitüntetését nyerte el.
Az évente eltérő tematikus programok is beváltak: kor, stílus, térforma, funkció stb. szerinti házmeghívások.

A pesti városünnepet Európa-szerte megismertetjük. Elterjesztésére meghívjuk a ProUrbe partnereket, akik megnézik, résztvesznek benne, majd egy workshopon megismerik az előkészítés és szervezés feladatait is. Több városban – talán Dublinban, Uppsalában és Lemberg/Lvivben – helyszíni támogatást nyújtunk a KÖEÉ/ ProUrbe keretében az első “Nyitott házak” őszi megvalósításához, máshová – Münchenbe és Luxembourgba például – előadásokkal és kiállításokkal visszük el a BP100 hírét, kedvet csinálva a régió civiljeinek.

www.ProUrbe.org : INTERAKTÍV ON-LINE WEBFÓRUM

Interaktív webportál kialakítása (ez az) fejlesztése, folyamatos feltöltése, fenntartása az európai épített örökségi értékek és jó kezelésük promotálása, a széles publikummal való megismertetése céljából, hálózatépítés civil szervezetek, szakemberek, kutatók és döntéshozók összefogására, közös projektek indítására, szakmai ismeretek terjesztésére stb. Követi/közvetíti az eseményeket; információt közöl ProUrbe eseményekről; önálló programokat ad – pl. a valóságban elkezdett programok on-line folytatódnak és fordítva; kapcsolatépítésre, együttműködésre alkalmas munkafelületekkel.

PRO URBE SZAKMAI WORKSHOPOK

ProUrbe szakmai vándor-workshopok a ProUrbe partnerekkel / brain sturming és tudás-transzfer, best practices, PR, kommunikáció, disszemináció / évente összegző záróworkshop kiadvánnyal

Az örökségi civil év céljainak megvalósulását és tartós fennmaradását szolgálja a rendezvény-modellek és más közösségszervező ill. örökségvédelmi civil projektek átadására vendégek hívása, munkamegbeszélések rendezése – magyar városokban, ill. más európai helyszíneken. Az egyes események alkalmából a bemutatás és workshop a partnerek összejövetelét jelenti, jó terep tudáscserére, “best practices” átadá-sára és a kapcsolatok mélyítésére.

A workshopok elsősorban eseményekhez kapcsolódnak: a konferenciákhoz kapcsolódva, az Örökség Fesztivál és a Város-Varázs bemutatására, a Budapest100 meghívott vendégeivel stb.. Alkalmanként min. 20, max. 30 fő részvételével számolunk, köztük hazai és nemzetközi szervezetek magasrangú képviselői. A részvétel költségeit ~75%-ban a projekt állja (utazás-étkezés 50%, szállás, program, közlekedés, kiadványok).

KÖZÖS ÖRÖKSÉGÜNK / V4 ORSZÁGOK ÉS AUSZTRIA

Regionális konferencia és koncert – javasolt helyszín: Sopron

Közös európai gyökerek, számos érdekes rokonság, kapcsolódás fűzi össze az öt ország építészeti örökségét, amelyeknek a római eredetű Sopron városában rangos előadásokkal való áttekintése és az öt ország zenei és irodalmi örökségének magas színvonalú felvillantása a ProUrbe Civil Európai Fórum fő céljait kifejező esemény.

A Szlovák Építész Szövetséggel közös szervezésben megvalósítható konferencia a Monarchia építészetével, a cseh és a magyar Art Decoval, a Budapestet építő szlovák építészekkel, a lengyelországi reneszánsz emlékekkel és a római limessel, közös világörökségünkkel foglalkozik. Az esti koncert szintén az öt ország kultúrájából merít a szlovák származású magyar építész tervezte színházban. Kétnapos Örökség Fesztivállal.

Szlovák építész palotája az Andrássy úton / Koncert egy szlovák származású magyar építész soproni színházában

„ÖRÖKSÉGI ISKOLA” PROJEKT

7. és 11. osztályos fiatalok fogékonyságának felkeltése az épített örökség értékei iránt – Európai minta behozatala

Pályázattal kiválasztott partneriskolákkal együttműködési megállapodás alapján kezdeményezett program-sorozat: városnézések, épületbejárások, múzeum-látogatások, térkép-nézések, diák-előadások, vetélkedők, tesztek, pályázatok, rajzverseny, iskolai “Örökség Nap” stb.

Cél a fiatalok szenzibilizálása a mindennapi környezetükben lévő épített örökségi értékek értésére, megszeretésére. A KÖEÉ során tíz iskolában 4-4 db 1,5 órás alkalom, 10×25 =250 diák részvétele.
A projekthez szervezhető workshop révén cél a műfaj elterjesztése is itthon és térségünkben.

„VÁROS VARÁZS” – ÖRÖKSÉGI ÉJSZAKÁK

Egyórás esti séták, összművészeti városbemutató, ismert vagy kevésbé ismert örökségi városnegyedekben – Európai minta átvétele

Az Európa Tanács által kezdeményezett, Nyugat-Európában, főként a francia történeti városokban igen kedvelt örökségtudatosság-fejlesztő modell elterjesztése térségünkben (V4 országok, Ukrajna, Románia, Bulgária, Szlovénia, Horvátország) a polgárok érzékenyítésének kiváló eszközeként, érdekes, szép, ne-ves, de elfeledett épületekkel kapcsolatban események, színes történetek megidézése, stílustörténettel, különleges világításokkal, kis zenedarabok előadásával pl. egy-egy ablakban, kapualjban; gyertyavilágítás, lézershow. Célszerű a program összekapcsolása a Múzeumok Éjszakájával is.

Budapesten pl. júniustól szeptemberig minden második hétvégén, szombaton és vasárnap este 21-22 h, kétféle programmal, szombatonként a budai várban, vasárnaponként a déli belvárosban. A programon a részvétel a ProUrbe program keretében első évben ingyenes, majd, hogy fenntartható legyen, fizetőssé válik.

A Város-Varázshoz szervezett workshopokkal a cél a műfaj elterjesztése térségünkben – elsőként a len-gyelországi Jarosław jarmarkjához, hagyományos éves vásárához kapcsolódva, szeptember második hétvégén.

Az örökségi éjszakák mozgalomban a csatlakozott városok számában és ötletességben a franciák vezetnek.

A DUNA-MENTI ÖRÖKSÉG ÖSSZEKAPCSOLÁSA

Utazó kiállítás és új Duna-menti kulturális hálózat – Közös regionális előkészítés és megvalósítás

Kéthetente kiállítás-megnyitó a dunai kikötőkben álló hajókon – sorban, 8 országban

A Duna mentén letelepedett kultúrák örökségei közötti sokszálú kapcsolatrendszert feltáró utazó kiállítás, és új Duna-menti kulturális hálózat létrehozása. A program kapcsolódik a budapesti vezetésű Duna Régió Stratégia INTERREG projekthez, a DANUrB-hoz, melynek nemzetközi kapcsolatrendszerét kihasz-nálva és eredményeire építve az egész Duna régió kulturális örökségét be lehet mutatni. A Budapestről – mint a Duna fővárosából – induló vándorkiállítás a Dunán utazik, és a kapcsolatokat keresi a Duna különböző népeinek kultúrája között. A ProUrbe partner Kortárs Építészeti Központ DANUrB programjának 39 partnere
7 országból jó alap arra, hogy a folyam teljes hosszában élő kulturális kapcsolatokon keresztül lehessen összeállítani egy kiállítást és valódi párbeszédet a dunai örökség fizikai és eszmei kapcsolatairól. Az utazó kiállítás egyedisége, hogy a folyó menti kisebb városok kulturális örökségét is feldolgozza, és az épített örökség kapcsolatait keresi a Dunával. Komárom, Esztergom, Vác, Ráckeve, Dunaújváros, Paks és Baja is megállók, nemcsak a főváros. – A kiállítás az adott ország nyelve mellett német és angol feliratokkal készül.

Német, osztrák, szlovák, horvát, szerb, román és bolgár városokból érkezik anyag a kiállításhoz, és ezekbe is utazik az egész éven át úsztatott kiállítás (lent a fontosabb dunai kikötők helye).

ÖRÖKSÉG FESZTIVÁL

Önállóan ill. a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolva / “Európa, közös örökségünk”

Cél a szeptemberi Kulturális Örökség Napjai (KÖN) rendezvénysorozat egységes fesztivállá szervezése, az európai együttműködésben rejlő szinergiák kihasználása: egy kevésbé ismert műemlék vagy épületegyüttes történeti építészetének, környezetének, udvarának, belső tereinek bemutatása, majd közép-európai világzenei koncert és utcabál a bemutatott helyszínen, végül tűzijáték.
Másik cél a szeptemberi Kulturális Örökség Napjai eseményeinek összekötése más európai országok hasonló rendezvényeivel az interneten, az Európai Örökség Napok kezdeményezés – összesen évi 30 millió látogató, 50.000 helyszín, 70.000 esemény – együttműködésekkel való további erősítése.